Stílus

Békebeli, régimódi karácsonyi dekorációk

LED-es fényfüzérek kint és bent, ragyogó ágak, fák, virágok, házfalra vetített angyalkák, gömbök és csillámpor minden mennyiségben: mapnapság tényleg az utolsó centit is karácsonyi álomvilággá tehetjük a lakásban. De muszáj ezt?

Gyerekkorunkban, sőt szüleink gyerekkorában a karácsony még egészen másképp nézett ki. A háború alatt és után a szegénység volt a fő stílushatározó elem, emiatt viszont a családok kénytelenek voltak kreatívan, kevés pénzből elkészíteni a dekorációt. Ma, amikor rengeteg pénzt hagyunk ott a boltokban a díszekért és a fényfüzérekért, nyugodtan visszanyúlhatunk a régi idők stílusához, ötletességéhez, és egy karácsonyváró programsorozatot nyithatunk a díszek közös családi elkészítéséhez. Nem szívet melengetőbb ez, mint a boltban sorban állni?

Aranyozott díszek 

Emlékszünk még az akasztóval ellátott aranyozott dióra? Most is megcsinálhatjuk, de mogyorót, makkot, tobozt, más terméseket is feldíszíthetünk ily módon. A kis akasztókat bele is fúrhatjuk, de rájuk is ragaszthatjuk jó minőségű ragasztóval.

Fotó: Fortepan/ Cholnoky Tamás,Schmidt Albin

Fotó: Fortepan/ Cholnoky Tamás,Schmidt Albin

Pop-corn-lánc 

A mókás alakú, hópelyhek fehérségét őrző, ráadásul ma már olcsó sima pattogatott kukoricát a gyerekek a legnagyobb örömmel fűzik fel egy szebb fonálra vagy cérnára egy kezükre való tű segítségével. Ha szeretnék, a különböző kukoricaszemeket be is festhetik kedvük szerint, csak ne felejtsük el századszor is elmondani, hogy innentől nem ehetők, hanem karácsonyfadísz szerepkörbe kerültek át.

Papírlánc 

Szilveszterre is alkalmas lesz, de a karácsonyfát is feldíszíthetjük vele. Nem kell semmi mást tennünk, mint a csíkokra vágott színes papírt karikákká ragasztanuk úgy, hogy közben egymásba fűzzük őket. Rendezhetünk családi versenyt: kié sikerül a leghosszabbra, legszínesebbre? Sima fehér papírból hópelyheket vághatunk ki, angyalkákat, állatokat is hajtogathatunk.

Gyöngyfűzés

Ügyes kezű iskoláslányok egyik kedvenc elfoglaltsága. Adjunk nekik csillogó, szikrázó gyöngyöket, és már készíthetjük is a különböző figurákat, karácsonyfadíszeket, a kisebbek hosszú láncokat belőlük. Fiúknak adjunk a keze alá egy adag só-liszt gyurmát, alkossanak abból díszeket!

Szalmadíszek

Piros fonal és szalma kell csak hozzá, no és a jó minőségű, gyorsan kötő ragasztó. Csillagot a legkönnyebb készíteni, de számtalan variációban összeköthetjük-rögzíthetjük a szálakat. Ha szeretnénk, be is fújhatjuk őket arany vagy ezüst spray-vel, de természetességükben rejlik igazi szépségük. A szalmával együtt érdemes kukoricacsuhét is szerezni, betlehemes jelenettől kezdve a csutkababáig sokféle díszt készíthetünk belőle.

Fotó: Fortepan/Széman György

Fotó: Fortepan/Széman György

A jó öreg alma 

Karácsony körül igazi gyümölcsdömping van a legtöbb családban, sorakoznak a gurulós narancsok, rengeteg az alma. A mutatósabb példányokat a fára is felapplikálhatjuk, a narancsokba szegfűszeget tűzködhetünk, így nemcsak szépek, de illatosak is lesznek, főleg, ha a fa körül rendezzük el őket.

Gyertyák másképp

Kevés hangulatosabb dekorálóelem van az egyszerű fehér gyertyánál – vagy ha ezt túl gyászosnak érezzük, válasszuk belőle a színeset. Egyszerű teamécsesekkel, sima gyertyákkal szépen, de mutatósan dekorálhatjuk az asztalt, vagy a lakás bármelyik nem tűzveszélyes pontját. A régi karácsonyfákra még nem LED-es fényfüzér került, hanem aranyos kis tartóban gyertya, ezt is érdemes kipróbálni. A hosszabb gyertyákat állítsuk üvegekbe, rejtsük csipkével díszített befőttesüvegbe, kössük át rafiával, vagy ékesítsük más természetes dísszel. Meggyújtani nem is muszáj mindent, mert a száraz díszek könnyen lángra kapnak.