Stílus

Milyen ruhát hordunk? Így hat a viselkedésünkre

A napi hangulatunk természetes módon meghatározza, hogy milyen ruhát választunk. De a hatás fordítva is működik: az öltözékünk befolyásolja a közérzetünket, sőt a viselkedésünket is.

Ha úgy érezzük, belefásultunk a hétköznapokba, érdemes egy kis változatosságot csempésznünk az öltözködésünkbe, mert ennek segítségével kizzökenthetjük magunkat a megszokásokból.

Színek a szekrényben

Szomorúak vagyunk, vagy idegesek? Öltözzünk színesbe! A kutatások szerint a színek nagyon is meghatározzák azt, hogy hogyan érezzük magunkat, és segítenek megküzdeni a depresszió, a szorongás és a feszültség érzésével. Az élénk színek a boldogsághoz kapcsolódnak, és a szabadság, gondtalanság, vidámság érzését csempészik a hétköznapjainkba.

unsplash.com/Pete Bellis

unsplash.com/Pete Bellis

Sikerhez öltözve

Úgy tűnik, a kosztüm nem pusztán külsőség. A hivatalos irodai öltözék, a gondosan strukturált szabásvonal az ember gondolkodását is megregulázza, és segít a koncentrációban, vagyis elősegíti mindazt, amihez a sikeres munkához és üzletkötéshez szükség lehet. Az üzleti öltözék viselete magabiztossá és határozottá tesz, erőt kölcsönöz, ezért is utalnak rá gyakran „sikeröltözékként”.

Kreatív ruhatár

Nem minden munkakörhöz illik azonban ez a fajta megjelenés: a kreativitást és eredeti ötleteket igénylő feladatokhoz jobb, ha lazábban öltözünk – ezért is vezették be sok, dress code-dal rendelkező munkahelyen a kényelmes pénteki öltözéket. Ennek az az előnye is megvan, hogy a kevésbé formális ruházatban sokkal könnyebb társasági életet élni, ami összekovácsolhatja a kollégákat, illetve a munka utáni összejövetelhez is megfelelő. A kutatások szerint amikor valaki hivatali öltözéket visel, kevésbé nyitott és nehezebben lazít, amikor viszont kényelmes, hétköznapi öltözékben van, barátságosabb és könnyebben teremt új kapcsolatokat.