Te + Én

Keresztszülők – földi angyalok

Keresztszülőket fogadni nem csupán vallás kérdése volt annak idején: már az ókori rómaiak is ismerték az intézményt, s azért volt fontos, hogy legyen valaki, aki a szülők esetleges halála esetén gondoskodik a gyermekről, s vezetgeti a lelki épülés útján.

Keresztszülőket tehát több ezer éve választunk gyermekeink számára. Hol valóban praktikus okok miatt, hogy biztonságban tudjuk csemetéinket a mi betegségünk vagy halálunk esetén is, hol a hagyomány őrzése, hol a családi kötelékek erősítése miatt. Annak idején még nem feltétlenül egy közeli rokon került keresztszülői szerepkörbe. Szegényebb emberek szívesen kértek fel – visszautasítani pedig nem illett – keresztszülőknek módos gazdákat, mások pedig a család régi barátaival erősítették meg ilyen szinten is a kapcsolatot. Manapság gyakori a szülők testvéreit keresztszülővé tenni, bár a legjobb barát és a legjobb barátnő is számíthat felkérésekre. Szintén újkori hagyomány, hogy a keresztszülőknek nem muszáj egy párt alkotniuk, s az is, hogy több keresztszülő juthat egy gyerekre – a kis György hercegnek például egyenesen hét van. A keresztszülőnek pedig kötelességei vannak: régen ő adhatta a gyerkőc második keresztnevét, ő állta a keresztelő költségeit, ma már inkább a figyelem, a törődés, az ajándékozás témakörében mozoghatnak.

Fotó: iStock.com/airspa

Fotó: iStock.com/airspa

Kell ez még nekünk?

Igen, kell. Akkor is, ha egyre kevesebben nőnek úgy fel, hogy keresztszüleik valóban részt is vesznek az életükben. Vagy eleve nincsenek is, vagy vannak ugyan, de szerepük puszta formalitás. A két kisfiút nevelő, nagycsaládban felnőtt Kriszti nem is tart igényt rájuk: „Nekem ugyan vannak keresztszüleim, de a gyerekeimnek már nem választottunk egyet sem. Keresztapámat utoljára talán kétéves koromban láttam, a keresztanyámat gyakrabban, de ő sem tett hozzá soha semmit az életemhez. Így aztán a saját családomban már nem jutott eszembe sem, hogy ugyanezt továbbvigyem. Vannak barátaink, rokonaink, nagymamák, ők azért jönnek hozzánk, mert valóban érdeklődnek a gyerekeink iránt, és nincs szükségük hozzá titulusra. Aki pedig nem akar foglalkozni velük, az később sem fog, hiába a szertartás. De ha a keresztszülők nem csak formális szerepet játszanának, akkor bizony kellene. Mindenképp megnyugtató lenne a tudat, hogy baj esetén van valaki, aki felelősséggel és szeretettel gondoskodna a gyerekekről.”

Pluszáldás a gyereknek

Kati még inkább ezt az irányt képviseli. Náluk nem is volt kérdés, kik lesznek a keresztszülők. „Már akkor kiválasztottam a legjobb barátnőmet keresztszülőnek, amikor még a kislányom meg sem született, a férjem pedig ugyanígy volt a legjobb barátjával. A második és harmadik gyerekünk keresztszülei a mi testvéreinkből álltak össze. Szerintem ez egy nagyon szép hagyomány. Van egy fényképem, amin csak a gyerekek vannak keresztszüleikkel, és időnként csodálkozva nézegetem. Egy család vagyunk, és nagyszerű tudni, hogy nemcsak nagyszülei vannak a gyerekeimnek, de ilyen csodás keresztszülei is, akik játszanak velük, szeretik őket, akikre számíthatunk. Minél több ember foglalkozik a gyerekeinkkel, annál jobb. Mi már egészen összekovácsolódtunk a keresztszülőkkel, és minden évben megünnepeljük a keresztelők napját egy hatalmas közös bulival. Év közben is számíthatunk a ‘kejesztje’, ahogy a legkisebb mondja, alkalmi gyerekvigyázóként, látogatóként, de olyan is megtörtént, hogy a középső fiamat éppen a keresztapja vitte kórházba egy apróbb baleset után.”

Fotó: iStock.com/kzenon

Fotó: iStock.com/kzenon

Majd a gyerek eldönti?

Eszti felfogása egészen modern, de egyáltalán nem biztos, hogy ebben az esetben célszerű, hiszen a keresztszülőség akkor tud igazán működni, ha egészen korán, csecsemőkortól kezdődően ott áll a gyerek háta mögött a választott „őrangyal”. Eszti viszont megvárja, míg fia és lánya saját maga dönt a kérdésben. „Kétpetéjű ikreket szültem fél évvel ezelőtt. Végül arra jutottunk a férjemmel, hogy a füllyukasztással, kereszteléssel és minden egyébbel megvárjuk, amíg akkorák lesznek, hogy saját döntést hozhatnak. Még akkor sem lesz késő, hiszen bármikor meg lehet kereszteltetni egy gyereket. Ha úgy döntenek, akkor plusz egy buli lesz a sorban, ha nem, akkor elég lesz a születésnapjuk. Szerencsére népes rokonságunk van, így nem aggódom azon, ki neveli fel az ikreket, ha velünk történne valami.”